Laatste Nieuws

Gaskraan dicht bij familie Roders

 

De familie Roders verduurzaamden zelf hun woning aan de Ds. Van den Boschlaan en hebben daardoor geen gas meer nodig. Hiermee laten ze zien dat het mogelijk is om een bestaande woning aardgasvrij te maken. Wethouder Duurzaamheid Marloes Borsboom draaide daarom vrijdag 19 mei de gaskraan dicht.
 

De woning is ingrijpend gerenoveerd. “We maken gebruik van duurzame energie”, vertelt Martin. Allereerst is het huis is grondig geïsoleerd. “Wat je niet verliest, hoef je ook niet op te wekken”, vult Ana aan. In de kozijnen zit driedubbel glas. Het huis wordt verwarmd door een warmtepomp, die warmte uit de buitenlucht haalt.

Gaskraan dicht bij familie Roders

De stroom voor deze pomp wordt opgewekt door zonnecollectoren aan de gevel van het huis. Verder beschikt het huis over een douchewaterwarmte terugwinunit en raamkozijnen met ventilatiesysteem. Op deze manier verwarmt de familie Roders hun huis zonder verbruikskosten. Hiermee willen ze een voorbeeld zijn voor anderen:” We hopen dat ook andere mensen enthousiast worden om op dezelfde manier met hun woning aan de slag te gaan”.

Wethouder duurzaamheid Marloes Borsboom: “De woning van de familie Roders is een prachtig voorbeeld hoe je een bestaande woning kunt verduurzamen. Als gemeente juichen we het toe als inwoners op eigen initiatief besluiten niet meer aangesloten te zijn op het aardgasnetwerk. In Nederland hebben we met elkaar afgesproken om in 2050 niet meer afhankelijk te zijn van aardgas voor de verwarming van onze huizen. Dit betekent dat we uiteindelijk allemaal binnen enkele decennia onze woningen op een andere manier gaan verwarmen. De familie Roders is een voorloper. Als gemeente steunen wij daarom dit initiatief van harte”.

Bekijk ook het filmpje op Youtube(externe link).
Terug
donderdag 25 mei 2017 07:54:12 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob